Kaninskolan

Idag ska jag berätta om hur man ska sköta sin kanin föratt den ska må bra HELA sin livstid.

Vi ska oxå prata lite om kaninhoppning och vilka regler som finns.

Innekanin

En inne kanin ska ha en bur som är minst 1×0,7 meter. En innekanin blir tamare då du till exempel har den i ditt rum där du är varje dag. Då kan man inte undgå att gosa lite innan man går till skolan. En kanin behöver motion varje dag. Låt din kanin skpringa fritt i något rum eller i sele utomhus (sele, bara om det inte är för kallt ute). Om du ska låta kaninen springa fritt måste du naturligtvis ta bort alla sladdar och sånt. I botten på buren ska du ha kutterspån. Inte vanligt spån för det är så finkorningt. Höet får inte ligga på golvet av buren där det lätt blir smutsigt. Oftast när man köper en bur följer det med en liten låda som man hänger fast på insidan av buren där man kan ha hö. Kaniner är ju väldigt renliga djur och bajsar bara i ett hörn av buren. Föratt slippa så mycke städning av bottenlåtan kan man köpa en kattlåta eller ett bajshörn till smådjur i djuraffären. Eventuellt måste du klippa kaninens klor och borsta dens päls en ggr i veckan.

Utekaniner

 Jag själv har en utekanin och hennes bur är väl 7×5 meter typ. Hon har en stor hage där hon kan hoppa runt när hon vill! Utekaniner behöver lika mycket omvårdnad som en som är inne. I ur och skur måste du gå ut och mata kaninen. Det är bättre att ha kaninen ute om du har allergi i familjen. En utekanin är inte lika lätt att få tam som en innekanin. Man är oftast väldigt lite ute med sin kanin. Alla kaniner är väldigt lättskötta.

Kaninhoppning

Det finns olika sporter där du kan tävla med din kanin. En mycket vanlig sport är kaninhoppning. Ett lag består av kanin och förare. Föraren skall styra sin kanin genom en bana med hinder. Det finns många olika sorters kaninhoppning. Olika klasser, banor och svårighetsgrad. Kaninhoppningen går altså ut på att ägaren ska leda sin kanin genom en bana med olika hinder. Kaninen får en uppflyttningspinne om den placerar sig bra i en tävling och inte river mer än totalt fyra hinder.  I kaninhoppning är det vanligast med rak och krokig bana. Rak bana delas in i lätt klass, (minst 8 hinder med maxhöjd 25 cm) medelsvår klass, (minst 10 hinder) svår klass, (minst 10 hinder) och elitklass (minst 12 hinder med maxhöjd 50 cm). Krokig bana delas in i lätt klass, (minst 10 hinder) medelsvår klass, (minst 12 hinder) svår klass, (minst 14 hinder) och elitklass (minst 16 hinder). Den finns också många andra olika banor bl.a poänghoppning, figurhoppning, duellhoppning slalomhoppning och terränghoppning. Om du vill börja hoppa med din kanin kan du ju börja öva den redan nu! Ställ upp ett hinder som är ca en dm högt och sätt kaninen framför det. Om kaninen klarar hoppet ska du belöna den med en liten klapp på huvudet eller en morotsbit. Då förstår kaninen att man får mat om man hoppar över hindret. När kaninen självmant hoppar över hindret flera ggr på raken kan du höja hindret. Det är bäst att höja hindret fem cm varje gång kaninen klarar hindret. Om kaninen vill gå runt hindret lyft bara tillbaks den till sin plats tills den hoppar över. Det kan funka att lyfta kaninen över hindret föratt visa hur den ska göra. När du tycker att din kanin är tillräckligt bra kan du bli medlem i SKHRF (sveriges kaninhoppares riksförbund). De har 20 hoppklubbar över hel vårt land. Sök annan fakta om kaninhoppning på andra sidor om du vill veta mer.

Källa: Kaninhörnan

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu